Yamayaki i Nara!

I helgen som var fikk jeg og Marius oppleve en av de vakreste vinterfestivalene her i Japan, sammen med flere tusen andre fikk vi se magiske fyrverkeri fra fjellet Wakakusa og brenning av gresset i fjellet.

 
I over 250 år har mennesker samlet seg fjerde lørdag i januar for å se gresset i fjellet Wakakusa i Nara (Japan) brenne. Yamayaki (山焼き) kan over settes til ”fjellbrenning” noe som beskriver festivalen ganske godt. Wakakusa Yamayaki festivalen starter med en fakkeltenning seremoni i Kasuga Taisha shrine, før fakkelen blir båret i en parade av munker kledd i tradisjonelle klær, til bunnen fjellet Wakakusa hvor det blir tent et bål. Når dette er gjort begynner et spektakulært fyrverkeri show som varer i ca 15 minutter. Jeg har helt ærlig aldri sett så store og vakre fyrverkeri, selv om vi var et stykke unna selve oppskytingen.

 
Da fyrverkeriene tok slutt, begynte ”fjellbrenningen” og man kunne følge den godt kontrollerte brannen bare 10 meter unna eller litt lengre unna som vi gjorde. Gresset brant i en fin linje opp igjennom fjellet, slik at nytt og friskt gress kan vokse til. Festivalen sies i ha røtter fra en konflikt mellom Todai-ji og Kofuku-ji templene som dateres bak til 1760. Men det som startet som en konflikt har blitt til en årlig festival, som sies å være den største vinterfestivalen i Japan. En fantastisk opplevelse som må oppleves om en er i disse traktene på dette tidspunktet.


 
Men selv om man ikke befinner seg i japan akkurat denne lørdagen, er Nara en plass som er verdt å besøke. Nara er en fantastisk fin plass å besøke om man er i nabobyene Osaka, Kyoto eller Kobe. Nara byr på mye kulturelt både når det gjelder, arkitektur, shopping, opplevelser og tempelbesøk. Nara var den første permanente hovedstaden i Japan, noe som gjør Nara til en by med mye historie. På veien til de to historiske templene Todai-ji og Kofuku-ji bare en liten spasertur fra stasjonen, blir man mottatt av flere hundre rådyr, selvfølgelig fordelt godt ut over flere parkområder. Her går de fleste fritt og på vei til templene kan man stoppe å kjøpe rådyrkjeks til å mate de med, og ja, de er ganske så tamme så man får god mulighet til å klappe de selv om de er mer interessert i kjeksene. Det sies at man historisk sett såg rådyrene som gudenes budbringere og at de skulle leve fredelig i byen. 
Kofuku-ji tempelet var først bygget i år 699 og ble flyttet til Nara i år 710. Tempelet var et viktig symbol på den buddhistiske religionen og hadde en stor innflytelse på den tids regjering. Fem minutter unna Kofuku-ji tempelet finner man Todai-ji tempelet hvor man først finner en rekke festivalboder hvor man kan få kjøpt tradisjonelle japanske snacks, heldigvis er ikke mat hygiene et problem her til lands. Selv om Todai-ji tempelet er bygget om til en mindre utgave er det fortsatt verdens største rammebygg laget av tre. På innsiden av tempelet finner man verdens største bronse forgylte Vairocana Buddha.


 
Selv om slike steder byr på mye refleksjon, både på godt og ondt er vi velsignet som har muligheten til å bli kjent med en ny kultur, nye tradisjoner og en ny folkegruppe. Livet i Japan er alt annet enn kjedelig!