White day

Valentines day feires stort sett verden over. For vår del ble den feiret med menigheten i Yonago, og en 3 timers busstur tilbake til Kobe. Jeg tror vi begge var skjønt enige om at det var en svært vellykka valentinsdag!

Da Marius mandagsmorgen var tilstede ved Daimaru da senteret åpnet, ble han overrasket over hvordan de ansatte ønsket velkommen. De hadde en liten tale med bevegelser, fortalte Marius før de opnet dørene, og folket strømte inn, som om januarsalget nettopp hadde begynt.

Vi tenkte ikke noe mer over det, og antok at det var normalt. Vi lo godt da vi leste i Japan times tirsdagsmorgen, at alle menn  i Japan som mottar en sjokoladegave på valentinsdagen, er forpliktet til å kjøpe noe som er tre ganger så dyrt til White Day.


Det er to typer sjokolade som damene kan kjøpe til mennene, “Giri-choco” og “Honmei-choco”. Giri-choco er ment for venner, kollegaer, sjefer og nære mannlige venner, og er på ingen måte romantisk relatert.  Honmei-choco blir gitt til en kjæreste, elsker eller ektemann, en som man virkelig elsker.

Om mennene mottar flere Honmei-choco, har de frem til 14. Mars (White day), altså en måned etter valentines day, til å finne ut av hvilken av damene som er den utvalgte, for å så returnere en gave av minst tredobbel pris.


Ifølge “the official White Day Web site” valgte komiteen navnet “White Day” fordi hvit er fargen for renhet, og med et ønske om fremme et bilde av ren, søt tenåringskjærlighet.

White day er altså dagen da mennene gir en gave tilbake til damen, og valentinesdagen er dagen hvor damene velger hvem de skal gi sin Giri-choco eller Honmei-choco til. Ikke rart man blir forvirret når man tror det er mannen som kjøper sjokolade til valentinsdagen.

Kan dette være interessant?