Fra Hanens til Hundens år

Fra den kinesiske zodiac kalenderen (som også brukes i Japan) er nå Hanens år avsluttet og vi har begynt på Hundens år. Enda ett år har gått, og det første hele året som vi bodde i Japan ligger bak oss. Året har gått litt for fort, men det vil vel bare si at vi trives med hverdagen her i Japan.

2017 startet sammen med Johanne og Christoffer, som også feiret jul sammen med oss i 2016. De var de første som besøkte oss her i Japan av familie og venner. Det var utrolig fint både å få avslutte 2016 og starte det nye året sammen med dem!

Skolen fortsatte som før med en mindre elev i klassen, frem til våren hvor vi fikk en ny elev i klassen fra Sverige.

Våren startet tidelig i slutten av januar med «Brenning av fjell» festivalen i den gamle byen Nara. Selv om ikke vårtemperaturen kom før i slutten av mars, fikk vi nyte den fine vinterkulden og de nydelige fyrverkeriene fra festivalen. Vår første opplevelse av japansk fyrverkeri. En opplevelse som anbefales på det sterkeste!

Da våren endelig kom reiste vi på vår første leir, med ungdommene i VJELK (Vest japanske lutherske kirke). Leiren tok sted på Ieshima, en øy utenfor Himeji, nabobyen til Kobe. Selv om vi ikke kunne kommunisere så veldig mye, kunne vi nå introdusere oss og snakke og forstå enkle hverdagssamtaler. Her fikk vi til og med se sjøildfluer. En video fra leiren kan forresten sees her: https://vimeo.com/channels/nlm/211290166

Vi har det siste året blitt mer delaktig i det kristne skolelaget (KGK). I tillegg til de internasjonale møtene som er en gang i måneden i Osaka, har vi deltatt i en bønnegruppene som de har ca 20 min fra der vi bor. Her har vi fått veldig god kontakt med ungdommene, samtidig som vi får øvd oss på japansk bønn og bibelord og uttrykk.

Vi reiste tilbake til Norge en liten måned i juli-august. Her fikk vi både møtt familie og venner. Vi valgte å reise hjem da broren til Marius giftet seg, selv om vi ikke hadde hjemreise før til sommeren 2019. I Norge reiste vi fra Oslo-Bergen-Nøtterøy-Veggli-Ålesund og så til Oslo, for så å reise tilbake til Japan. Utrolig kjekt å få si hei til alle sammen, men det var ikke akkurat avslappningsferie. Selv om det ser ut som vi reiser hjem til neste år også, tror vi kanskje vi må prøve å ikke reise like mye rundt. Noe som ikke føles veldig godt, da man gjerne vil besøke alle sammen!

Etter vi kom tilbake til Japan besøkte vi en venninne som hadde sommerjobb i Oda og bodde da i Nima. Her fikk vi virkelig sett litt av bygdelivet og opplevd mye lokalt. Vi reiste så videre til familien til venninnen vår i Yonago hvor vi bodde i to netter før vi reiste tilbake, og plutselig var sommerferien ferdig! Bilder og mer om denne turen kan leses her.

Denne høsten kom vår første familiebesøk, nemlig Elise lillesøster til marius. Utrolig kjekt å få litt kvalitetstid sammen. Samtidig er det veldig kjekt for oss å vise hvor vi bor og litt av hverdagen vi lever i til familie.

Samtidig som Elise fortsatt var i Japan, inviterte vi noen venner til Thanksgiving, hvor vi var til sammen 11 ungdommer i leiligheten vår. Ekte Thanksgiving kalkun ble det også. En spennende miks av kristne og ikke kristne venner som aldri hadde møtt hverandre før, men som ble en god gjeng. Det blir garantert ikke siste gangen vi gjør dette!

Rett etter Elise reiste tilbake til Norge avsluttet vi vårt 4. av 6. semester på språkskolen, og vi benyttet skoleferien til å reise til Hong Kong. Her fikk vi bo hos misjonærene Alise og Per Gunvald Haaland, som vi ble kjent med da vi var på samme utreisekurs før vi reiste til Japan. Vi fikk oppleve Hongkongs byliv, men reiste også på fjellturer, og en strandtur da det nok blir en stund til neste svømmetur. Vi tok også fergen over til Makau og fikk oppleve de luksuriøse Casinoene men fikk også sett litt av det lokale som står i kontrast til dette. Turen til Hong Kong var virkelig en opplevelse. Vi hadde sett for oss at det kom til å være ganske likt Japan, noe det absolutt ikke var. Et av året beste minner!

I høst har jeg også hatt 2 ekstra timer i uken med undervisning i japanske sykepleie ord og uttrykk. Det har vært intenst, men jeg er veldig glad for at jeg har fått muligheten til å lære mer om dette da den vanlige japanske klassen ikke går igjennom dette. Da det nye semesteret startet opp i starten av desember ble det også bestemt at klassen vår ble løst opp, og at jeg og Marius da gikk over til semiprivat undervisning. Vi har nå de samme lærerne, men har færre skoledager og skoletimer i uken, men undervisningen er også mye mer intens. Resten av uken studerer vi så mye vi klarer selv hjemme/ute. Vi er fornøyd så langt og håper på et effektivt siste halvår med språkskole.

Desember har vært fylt med anagementer i kirke, skole og venner. Selv om vi har virkelig hatt en innholdsrik førjulstid, har det kanskje blitt litt mye. Da var det ekstra godt at juleferien kom og vi ikke hadde så mye mer planer enn å få besøk. For rett før julen fikk vi besøk av Anja og Ingar Hauge, som vi også besøkte Japan sammen med for første gang i påsken 2015. De har vært godt selskap i julen og vi er veldig glad for at de ville tilbringe jul og nyttår her i Japan sammen med oss.

Det nye året byr på mye spennende. Dette året skal vi bli ferdig med språkskole, og vi skal ut i arbeid, noe som også skal bli bestemt i det nye året. Den nye bibelskole linjen, Bibel, Gaming og Digital Kultur kommen en tur til Japan i slutten av januar noe vi skal ta del i. Vi venter også besøk både av venner og familie, og reiser mest sannsynlig hjem i en måned i sommer.

Vi gleder oss til å dele det neste året med flere av dere og vil takke hver og enkelt for at dere har tatt dere tid til å følge oss i Japan og for all støtten vi har fått i året som har gått. Må Gud velsigne hver enkelts hverdag både i Norge og andre steder i det nye året som vi nå har gått inn i.

Godt Nytt År fra Karoline og Marius!