Gyoza

Da vi var i Taiwan i 2014, ble vi veldig glad i en matrett som på kinesisk kalles dumpings. Vi kjøpte til og med oss hjem en steamer. Dette er en matrett som man også finner i Japan ved navnet gyoza.

image

Ved å kjøpe inn ferdig gyozapapir (kjøpes i asiatiske butikker), slipper man unna med en del arbeid, om man ikke finner dette, går det fint ann å lage deigen selv. Dette er en av mange oppskrifter, det finnes ingen begrensninger for hvilket fyll man kan bruke. Den beste gyozaen jeg har smakt var med et fyll som inneholdt spinat.

image

4 porsjoner

Fyll:

4 ss olje
50 stykker gyosopapir/ lag deig selv
0.5 stk kinakål
2 ts salt
300 g kjøttdeig av svin
1 stk egg
3 stykker hvitløksfedd
4 stilker vårløk bare det grønne!
40 g ingefær
1 stk grønn chili
1 ts sesamolje
1 ts honningeller sukker

Deig til Gyozapapir:

21⁄2 dl hvetemel
1 dl vann

Dipsaus:

6 ss soyasaus
3 ss riseddik
0.5 stk lime
1 ts honningeller sukker
1 ts chiliflak

Tips til servering:

Ris
Misosuppe/grønnsakssuppe
gulrot i tynne strimler
vårløk i tynne strimler
hjertesalat revet i grove biter
stilker frisk koriander

Deig til Gyozapapir:
1. Kjør hvetemel og vann raskt sammen i en food-prosessor. Blandingen ser litt klumpete ut, men skal samle seg og kjennes smidig om du klemmer på den. Hell blandingen ut på benken, og klem den sammen til en deig.

2. Skjær av 1/3 av deigen. Pakk resten av deigen inn i plastfolie slik at den ikke tørker ut. Ha litt mel på benken og kjevle ut deigen til en 2 mm tykk leiv. Stikk ut små sirkler med en rund utstikker eller et kjøkkenglass, eventuelt firkanter, ca. 6-8 cm i diameter. Dekk dem med plast, og kjevle ut resten av deigen i to omganger.

Gyozafyll med svinekjøtt
1. Del kinakålen i to. Kutt bladene i tynne strimler og legg dem over i et dørslag. Skyll kålen godt og dryss 2 ts salt over. La kålen ligge og renne av seg mens du lager klart resten av gyozafyllet.

2. Lag klar fyllet. Knekk egget i en stor bolle. Visp det sammen med sesamolje og honning/sukker. Finhakk hvitløk, chili og vårløk, men bruk bare den grønne delen av vårløken. Skrell ingefær på størrelse med et egg og finrasp det over i bollen.

3. Klem ut alt vannet av kinakålen og bland det sammen med fyllet. Bland godt sammen med svinekjøttdeigen. Elt det godt sammen med hendene til fyllet er en jevn, sammenhengende masse.

Bretting av Gyozapapiret:
Legg merke til forskjellen mellom ovale og firkantetpapir.
4. Legg et gyozapapir flatt på en fjøl. Form en liten kule av fyllet med to teskjeer og plasser den på midten av papiret. Finn frem en liten bolle vann og stryk vann langs kanten på halve gyozapapiret/hele kanten ved firkantet papir. Brett papiret i to (fra spiss til spiss ved firkantet papir) over fyllet og klem godt sammen på midten.

4. Ved ovalt papir: Plukk opp gyozaen og hold den i venstre hånd mens du bretter inn små fliker med den andre hånden fra midten og ut på hver side. Klem brettene inn på toppen til hele gyozaen er forseglet.

Bretting av firkantet Gyozapapir

image

image

image

image

image

5. Brett ferdig alle gyozaene før du begynner på stekingen/steamingen.
Om man ikke har en steamer som jeg brukte, går det fint å bruke en stekepanne. Stek i to eller tre omganger avhengig av hvor stor stekepanne du har. Varm opp 2 ss nøytral olje i en stekepanne på høy temperatur og legg gyozane oppi med brettekanten opp. La dem steke i et par minutter til de blir gylne på undersiden. Skru da ned temperaturen til laveste og hell på 1/2 dl vann og sett på lokk. La gyozaen dampe ferdig i et par minutter under lokk. Sjekk om fyllet er ferdigkokt ved å dele en i to.

Ved bruk av steamer fyller man en stor kasserolle med vann og lar det koke opp. Legg papir i steameren og legg gyozaene i steameren, legg stemmer lokket på for å så legge steameren over kasserollen, for at dampen skal gå gjennom steameren. La de steame i 15-20 min.

image

6. Mens gyozaene dampes ferdig lager du dippingsausen ved å vispe sammen soyasaus, riseddik, sesamolje, saften fra 1/2 lime, honning eller sukker og chiliflak.

7. Server varme gyoza sammen med dippingsausen, gjerne som snacks eller som en del av en middagsrett sammens med ris, suppe, finhakket vårløk og gjerne en grønn salat.
Lager du for mange gyoza kan de fryses ned rå, så er det bare å steke og dampe dem som vanlig ved en senere anledning.