Den første Tyfonen

Tirsdag opplevde vi vår første tyfon, noe som er vanlig her til lands nå denne årstiden. Vi ble informert om værvarsling-systemet en av de første dagene vi kom slik vi skulle vite hva vi skulle gjøre. Mandag var det gul værvarsel som betyr at det er fare for flom og diverse, man kan være ute, men bør være oppmerksom. Vi kunne også se på værmeldingene at det var en tyfon på vei, men det var vanskelig å vite om det ble rød eller bare gul varsel. Rød varsel vil si at man bør holde seg inne og være oppmerksom på varsler og vurdere om det er nødvendig å evakuere der hvor det er skredfare og fare for oversvømmelser. I tilfelle får man melding om dette på mobilen.

img_0701 

Under rød varsel er alle skoler er stengt, noe som betyr at det ikke ble språkskole på oss. På en måte litt kjedelig, da vi lærer veldig mye på en dag, men på en annen måte tror jeg det var akkurat det vi trengte. Da man ikke skal gå ut når det er rød varsel, hadde vi ikke noe annet valg enn å være inne og gjøre lekser(er alltid noe en kan gjøre), vaske klær, få unna litt ting som burde vært gjort, men ikke minst slappe av.

For de som ikke vet så mye om tyfoner eller en så kalt tropisk syklon er det et stormsystem som får energi fra varme frigitt av fuktig luft som stiger og kondenserer. Navnet understreker at dette er sykloner som oppstår i tropiske strøk som Japan. Tyfonene skiller seg ut fra andre lavtrykk, som for eksempel på de nordlige breddegrader, ved at det er varmemekanismer som gir energi til å drive dem. Tropiske sykloner er det generelle navnet på alle slike systemer, men de har forskjellige navn etter sin styrke og geografiske posisjon, slik som orkan, tyfon, tropisk storm eller tropisk lavtrykk.

Tropiske sykloner kan produsere ekstremt kraftig vind, tornadoer, svært kraftig regn, store bølger og stormflo. Det kraftige regnet og stormfloen kan skape enorme flommer, noe som vi kunne se på tv’n hadde skjedd flere steder i Japan da tyfonen kom. Selv om en tyfon kan være ødeleggende og katastrofale, har de i noen tilfeller også avsluttet lange tørkeperioder. De kan transportere varme bort fra tropene og fører med seg enorme mengden med fukt.

Da jeg leste meg litt opp på tyfoner kom jeg over et eksempel på hvor mye energi en tropisk syklon frigir. Noe som fikk meg til å innse hvor kraftig de faktisk er. Forskere ved det amerikanske National Center for Atmospheric Research har estimert at en tropisk syklon frigir 50 til 200 billioner joule hver dag. Det er samme energimengde på en dag som om man sprenger atombomber på 10 megatonn hvert 20. minutt.

Jeg forstår at mange blir redde, og hvorfor alt på tv’n handler om tyfonen når den er på vei, men for oss virket det mer som en skikkelig høstdag på Vestlandet med regnmengder som på Sunnmøre ville vært fordelt på flere uker. Det er godt det fortsatt er varmt og tørker fort opp igjen, i alle fall utenfor døren våres! 

Det blir nok ikke siste tyfonen i høst, så mens vi venter på neste får vi ta med lærdommen om hvor viktig rolle tyfonene spiller i den globale atmosfæriske sirkulasjonen som skaper likevekt i troposfæren.