Asadora – Japansk morgendrama

Den japanske TV kanalen NHK (japanske versjonen av NRK) sender hver morgen ett morgendrama (asadora) kl 08:00-0815 mandag til lørdag. Noe jeg og Marius har blitt store tilhengere av, etter at Kari Opperud (japanmisjonær) introduserte oss for det sist januar. ”Asadora” har blitt en av de mest populære TV seriene i Japan og er virkelig verdt å se litt nærmere på, og noen av seriene ligger ute på YouTube med engelsk tekst. Høstens serie “Beppin-san” ligger også ute, så langt som den har kommet. Episode 1 er ganske dårlig kvalitet, men Episode 2 og utover er mye bedre. Det ligger dessverre ikke ute noen med engelsk tekst som jeg kan finne, men det er likevel enkelt å forstå hva som skjer.

img_0715

NHKs morgen drama startet i 1961 med serien ”En datter og meg” og varte i et år, med en episode på 20min mandag til fredag. I dag varer seiene i et halvt år med episoder på 15 min, det perfekte frokostdramaet før skole eller jobb. Noen av seriene er laget fra romaner, men temaene har ofte vært biografiske, med fokus på kvinner som har kommet seg frem i samfunnet med et stort pågangsmot på tross av vanskelige omstendigheter. Hovedpersonen er som regel alltid en heltinne som møter motgang på veien til sitt livs største drøm. Seriene tar opp temaer rundt de sosiale statusene og hvordan man levde i den tidsperioden historien er i. Noe som gjør at seriene inneholder mye kulturelle og historiske refleksjoner. Heltinnen som får hovedrollen i serien blir plukket ut av tusenvis av søkere. Ikke nok med hovedrollen i en av japansk mest sette TV serier, får hun også muligheten til å bli talsmann for kanalen NHK, noe som vil gi henne en større mulighet innen japansk ”showbiz”.

Høstens morgendrama ”Beppin-san” som startet nå i Oktober, omhandler hovedpersonen Bandou Sumire inspirert av Banno Atsuko (1918-2005) som var en av grunnleggerne av Familiar, et firma med fokus på barneklær med høy kvalitet, som fortsatt eksisterer. Ordet Beppin er et gammelt begrep som beskriver en vakker kvinne med gode og vennlige manerer, men kan også bety ”a special something”. Dramaet befinner seg i Kobe og Osaka noen år før og etter andre verdenskrig. Noe som gjør det ekstra spennende for oss som bor i området.

Da vi var på loppemarkedet som kirken hadde igår (bloggpost kommer snart), kom en av kvinnene i menigheten bort til meg med en kjole, i str. 16 år. Hun forklarte at kjolen var fra firmaet Familiar fra morgendramaet Beppin-san, og at den ville ha kostet flere tusen yen (flere hundre kroner) i butikken. Hun ba meg prøve den på, og siden den passet perfekt, smilte hun bredt og sa at dette ville være det perfekte minnet fra vår første høst i Japan.